Vízszerelő tippek


Vízvezeték szerelői tanácsok

Vízszivárgás

  • Mit tegyünk, ha már minden csapot elzártunk de mégis pörög a vízóra?
  • Miért olyan magas a vízfogyasztás?
  • Nem fognak-e ázni a falaink a szivárgó csövektől?

Megéri időnként átvizsgáltatni vízcsöveinket, ugyanis lehet, hogy észre sem vesszük, hogy valamelyik csőből szivárog a víz. Az átvizsgálás költsége nem túl magas, néhány hónap alatt megtérül, sőt a vízveszteségünk költsége akár nagyságrendekkel is magasabb lehet. Javasoljuk vízcsöveinek éves felülvizsgálatát. A vízszivárgás különösen akkor tud rejtve maradni, ha a vízóra nem az ingatlanon belül van, hanem az udvaron, így a szivárgó víz nem a falon jelenik meg, hanem eltűnik, és maximum a kerti növényeink örülnek a drága nedűnek szárazság esetén. Különösen veszélye tud lenni, illetve sűrűn előforduló jelenség a kerti csapok és öntözőrendszerek lefagyása. A vízszivárgás megállapításának a módja, ha elzárunk minden csapot, és figyeljük a vízórát.

 

vízszivárgás

Vízóra

Jól mér-e a vízóra?

A vízfőmérőket 4 évente kell hitelesíteni, ennek költségét a vízművek állja, érdemes hat év után beszólni a vízművekhez, hiszen az Ön érdeke, hogy a vízmérője helyesen működjön.
A mellékmérőket 4 évente érdemes cserélni. Ezeket az órákat nem a vízmű, hanem arra jogosult -vízmérő műszaki ellenőrzésére jogosult cég- vízszerelő cserélheti, illetve helyezheti üzembe.

Figyelem megszigorították a mellék vízórák bekötését!

Új mellék vízóra esetén a bekötés feltételei, mellékelni  a vízmű ügyintézéshez:
  • tulajdoni lap
  • közműtartozás igazolása, 30 napon belüli számlakivonat vagy társasház esetén igazolás a közös képviselőtől, hogy  a társasháznak nincs tartozása 
vízóra

Vízminőség

A vízkő a vizes készülékeink bojlerek, mosógép, mosogatógép meghibásodását, élettartam rövidülését okozhatják. Különösen a bojlerek veszélyeztettek, hiszen a tartályba nem tölthetünk calgont illetve hasonló szereket. Ha vízköves a vizünk, iktassunk be vízlágyító készüléket, ami csökkenti a vízkőtartalmat.

Másik veszélyforrás a homok. A legkisebb homok is elzáródást illetve meghibásodást okozhat a forgó karos csaptelepeken. Használjunk vízszűrőt a homok és vízkő kiszűrésére.

 vízminőség


Hiba- megelőzés


A rendszeres karbantartás segít.
  • Vízkőmentesítse vizes rendszereit évente-két évente. Évekkel növelheti meg eszközei élettartamát. 
  • Ha túlságosan kemény a hálózati vize, kössön rá vízlágyító eszközt. 
  • Ha homok szemcsék előfordulása valószínű, szereltessen a bejövő ágra vízszűrőt  
 

hibamegelőzés

Fagymentesítés

Különösen a kerti eszközök, csövek, öntözőrendszerek, csapok vannak veszélyben, de a nyaralókban is súlyos károkat okozhatnak a fagyok. Egy elfagyott cső egy nyaralóban több száz m3 vízveszteséget okozhat. Téliesítse vizes eszközeit!

 

Fürdőszoba felújítás

Sokan nem is gondolnák, de a fürdőszoba felújítás tud lenni a lakásfelújítások leginkább költséges része. Az egész úgy kezdődik, hogy nem szép a csempe, de ha már leverjük a csempét nem kellene kicserélni azt is ami alatta van? Villany és vízvezeték csere, esetleg szigetelés mind-mind olyan további költségeket jelenthet, amire az elején nem is gondolunk.
Nincs jó válasz, hiszen alapvetően a büdzsé befolyásolja a lehetőségeket, ugyanakkor a régi víz és villany infrastruktúra komoly károkat tud okozni egy lakásban, vagy házban.