Vízszerelés


Vízszerelési munkák
A munka felelősség teljes hiszen a vízrendszerben víz van. Egy rosszul meghúzott, feszülő cső akár csőtörést is okozhat a későbbiekben, különösen a melegvizes csövek sérülhetnek könnyen a hőtágulás miatt. A vizes problémák megoldását ezért érdemes mindenképpen szakemberre bízni. A keletkezett kár nagyságrendekkel tud nagyobb lenni mint a munkadíj. 

Az alábbiakban felsoroljuk a leglényegesebb vízszerelési munkákat.
 


 Villanybojler szerelés 

Villanybojler vízkövetlenítés

A villanybojlerek halálát a vízkő okozza. Szinte minden villanybojler a vízkő miatt fejezi be a működését. A megelőzés, a rendszeres karbantartás viszont segíthet. Az is nagyon fontos, hogy a víz lágy legyen. Vannak kifejezetten vízlágyító berendezések, amelyek szintén segíthetnek.

Villanybojler csere, bekötés

A munka nem csak vízszerelő munkát, hanem villanyszerelői ismereteket is igényel. Új készülék vásárlása esetén figyeljen arra, hogy olyan szerelőt hívjon, aki tud garancia levelet is pecsételni, szakszervizzel szerződött, akkreditált szerelőt.
 

Villanybojler szerelés

csapcsere

 

 Csapcsere

A csapcsere a leggyakoribb vízszerelési megrendelés, ennek szerintünk több oka is van:
  • minimális az anyagköltség és a munkadíj is
  • a csöpögő csap látványosan fogyasztja a vizet
  • sőt egy csöpögő csap idegesítő is tud lenni
  • a jelenlegi forgókaros, kerámiabetétes csapokat akár egy homok szem is tönkre teheti
  • a csap egy mozgó alkatrész

 Szifon csere

Sokan fordulnak hozzánk azzal a kéréssel, hogy a szifont tisztítsuk ki. Hiszen így egy minimális anyag költséget meg lehet spórolni. Azonban tapasztalataink szerint jobban megéri venni egy új lefolyó szifont, mivel az elzsírosodott régi szifon könnyebben zsírosodik be újra. Abban az esetben pedig, ha a szifon szivárog, esetleg szennyvíz szagot is áraszt, minden megrendelő a cserére szavaz.
 

 


Szaniter csere

A kád vagy zuhanykabin cseréje viszonylag ritkán fordul elő, mivel ezek jelentős bontással is járnak, általában komplex fürdőszoba felújításkor merülnek fel ilyen igények. Ugyanakkor a mosdókagylók, WC-tartályok WC kagylók cseréje viszonylag gyakori igény. A szanitereket gyakran cserélik akkor, amikor új tulajdonosa lesz a lakásnak, elsősorban egészségügy, tisztasági okokból
 
 

WC kagyló csere

A WC kagyló a legjobban igénybe vett szaniter, hiszen el kell bírnia mindenki súlyát, és hát időnként mocorgunk is rajta. Emiatt időnként megreped a kagyló, esetleg a tömítések csavarozások is kilazulhatnak.
A WC kagylót gyakran cserélik akkor, amikor új tulajdonosa lesz a lakásnak, elsősorban tisztasági okokból. Mielőtt meg vennénk az új WC kagylót kérjük ki vízszerelő tanácsát. A szennyvíz csatlakozásnál ugyanis két típus van, és ha nem a megfelelő típusú WC-kagylót vesszük meg, akkor azt nem fogjuk tudni beszerelni.


 wc kagyló csere
 

wc-tartály csere

 WC tartály csere

Gyakorlatilag a WC tartály tartalmazza a legtöbb mozgó alkatrészt, így a meghibásodás gyakori jelenség. Sajnos sok esetben előfordul, hogy a hiba már nem orvosolható, azaz cserére kerül sor. Sok esetben mellőzik a tartályt és áttérnek egyszerűen víznyomásos csap megoldásra. Ez gazdaságosabb tud lenni a régi típusú tartályoknál, mivel azoknál minden egyes lehúzás 5-10 liter víz fogyasztást jelentett.

 


Csőtörés-elhárítás

A csőtőrések azonnali beavatkozást igényelnek, hiszen nem csak nekünk, hanem akár szomszédainknak is súlyos károkat okozhatunk. A családja minden tagja tudja, hogy hol van a főcsap, és tudja is hogy hogyan lehet azt elzárni. Amint csőtörést észlel azonnal zárja el a főcsapot! A többi feladatot pedig bízza szakképzett vízszerelőre.
 
Csőtöréselhárítás

 Csöszivárgás


 Vízszivárgás megszüntetés

A vízszivárgás akár egy nagyobb csőtörés előjele lehet. A csőtörés alattomos kistestvére. Attól alattomos, mert hetekig hónapokig is rejtve maradhat, miközben szétáznak a házunk falai. Sokszor csak a számlákon vesszük észre, hogy valami nem stimmel. Kertes házakban gyakori, hiszen a kerti csap, a vezetékek, öntözőrendszer könnyen elfagyhatnak, a földbe beszivárgó vizet pedig senki nem veszi észre.

 Duguláselhárítás

A dugulások a csőtöréshez hasonlóan szintén nem adnak sok várakozási időt. Abban az esetben, ha csak egy mosdó vagy mosogató dugult el talán még kibírjuk holnapig. Bár vannak extrém esetek is egy 10 emeletes panel földszintjén egy épület dugulás nagyon csúnyán is tud alakulni. 80 lakót nem lehet letiltani a vízhasználatról, ami pedig a földszinti lakásoknál visszafolyást eredményezhet.